Over Ons

Wie zijn wij?

Gommans Flowers is een chrysantenkwekerij van 4 hectare gelegen in Egchel (Limburg). Hier wordt al meer dan 35 jaar met passie chrysanten geteeld. Jaarlijks produceren wij 10 miljoen stelen in één ras, Chic.


Wij zijn een familiebedrijf waar kwaliteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Om deze kernwaarden te waarborgen worden er dagelijks verse bloemen geoogst en geleverd aan de vestigingen van Royal Flora Holland in Naaldwijk en Aalsmeer waarna deze hun weg vinden in binnen- en buitenland. De kwaliteit, betrouwbaarheid en flexibiliteit zouden niet mogelijk zijn zonder het enthousiaste team van medewerkers. Binnen het bedrijf werken zes fulltime medewerkers, vier parttime medewerkers en in de weekenden en vakanties werken er 20 scholieren.

contact

Duurzaam

Om zo duurzaam mogelijk chrysanten te telen, wekken wij zelf onze eigen stroom op. Dit doen wij met behulp van een WarmteKrachtKoppeling (WKK). Naast het opwekken van de stroom komt er warmte vrij, deze kunnen wij gebruiken om onze kassen te verwarmen en de chrysanten in het meest optimale klimaat te laten groeien. Verder komt er bij het opwekken van de energie en warmte CO2 vrij, deze doseren wij in de kassen. De planten nemen deze CO2 op en zetten deze om in suikers. Naast dat wij onze eigen CO2 gebruiken, kopen we extra CO2 in van andere bedrijven. Hierdoor helpen we ook andere bedrijven bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.      

Certificaten

Wij willen zo duurzaam mogelijk chrysanten telen. Voor ons telt het milieu en de omgeving voor de volgende generatie. Daarom krijgen wij jaarlijks audits die hier toezicht op houden en dit controleren. We hebben drie verschillende certificaten, namelijk: 

MPS-GAP

MPS-GAP wordt er gekeken naar traceerbaarheid, milieu, veiligheid en hygiëne binnen het bedrijf.

MPS A

MPS-ABC is een monitoringstool om de milieu-impact te verlagen. Hierbij wordt het verbruik gemeten en geregistreerd en wordt er gekeken hoe duurzaam een bedrijf produceert.

MPS-GRASP

MPS-GRASP is een risicobeoordeling op het gebied van sociale aspecten op een bedrijf.

Geschiedenis

1962 - 1972

In 1962 zijn Sjraar en Jet begonnen met het telen van tomaat en komkommer op 3000 m² kas. Later werd buiten begonnen met het telen van volle grondgroenten zoals prei, selderij, sla, tuinbonen, sperzieboontjes en aardbeien. Deze werden in hun winkel bij de kas verkocht. In 1972 werd er nog eens 2000 m² kas uitgebreid. 

1984

In 1984 komt zoon Henk bij zijn ouders in het bedrijf. Henk maakt hierin de switch van groenten naar zomerbloemen. Vanaf toen werden diverse bloemen geteeld zoals violieren, matricaria, statice, lisianthus. Zo werd de naam Gommans Flowers opgericht.

1986 - 1990

Vanaf 1986 begon Henk in het najaar met het telen van chrysanten in de kas van 5000 m². In het voorjaar stonden er zomerbloemen in de kas. In 1988 kwam de eerste uitbreiding met 7500 m² waarna er werd gekozen voor jaarrond chrysantenteelt. Vervolgens werd er in 1990 opnieuw uitgebreid met 5000 m². 

1994

In 1994 werd er bij de eerste kas een gedeelte gesloopt, hierbij werd er 1 hectare volledig opnieuw gebouwd aan de bestaande kas waarmee de totale oppervlakte uitkomt op 2 hectare.

1998

In 1998 werd naast de bestaande kas een nieuwe kas gebouwd van 1,9 hectare. Het totale areaal groeide daarmee naar 4 hectare. 

2021

Het eerste proefvak met hybride belichting, SON-T in combinatie met LED. Hierbij hebben we de 115 μmol SON-T en 100 μmol LED.

2001

In 2001 werd voor het eerst assimilatiebelichting opgehangen om te zorgen voor een kortere teeltduur, hogere kwaliteit en meer takken per m² te kunnen telen. Het lichtniveau dat destijds werd opgehangen is 71 μmol.

2013

In 2001 werd voor het eerst assimilatiebelichting opgehangen om te zorgen voor een kortere teeltduur, hogere kwaliteit en meer productie per m². In 2013 is deze assimilatiebelichting vervangen en is het lichtniveau verhoogd tot 115 μmol om nog grotere en zwaardere bloemen te kunnen telen voor de klanten.

2023

Sinds 2023 hebben we de SON-T belichtingsinstallatie vervangen voor een full LED-belichtingsinstallatie met 215 μmol . Hierdoor is het lichtniveau bijna verdubbeld en is het stroomverbruik gelijk gebleven.